Υγεία & Φροντίδα Πτηνών
Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αποκτήσουν κατοικίδιο. Αρκετοί, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σκύλου ή της γάτας, επιλέγουν κάποιο ζώο με λιγότερες απαιτήσεις, όπως τα πτηνά. Καναρίνια, κοκατίλ, lovebirds και budgies αποτελούν -μεταξύ άλλων- τις πιο συχνές κατηγορίες πτηνών που επιλέγονται. Όλα αυτά εντάσσονται στην οικογένεια των ωδικών πτηνών και ζουν από 5 έως 15 χρόνια (ανάλογα το είδος του πτηνού). Επομένως, είναι πολύ σημαντικό αυτά τα χρόνια ζωής που θα έχει ο φιλαράκος μας, να τον κάνουμε να ζήσει όσο καλύτερα και ποιοτικότερα γίνεται.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ
Αρχικά, το κλουβί θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος του πτηνού ώστε να μπορεί να έχει μεγάλο “πεδίο δράσης”. Να θυμάστε ότι όσο πιο μεγάλο είναι το κλουβί, τόσο το καλύτερο. Προτιμότερο θα ήταν να αποφύγετε τα ξύλινα κλουβιά, αφού το υλικό είναι πιο δύσκολο να καθαριστεί με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται παράσιτα και μικρόβια. Κλουβιά με ξεφτισμένα χρώματα ή σκουριασμένα θα πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα καθώς μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για το πουλί.
Αφού πάρουμε το κλουβί, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το μέρος που θα το βάλουμε. Καλό θα ήταν να καλύπτεται από τοίχο, αν όχι από όλες τις μεριές, τότε σίγουρα από μία, για να αισθάνεται ασφάλεια το πτηνό και να προστατεύεται από τα ρεύματα του αέρα. Σε καμιά περίπτωση, δεν τοποθετούμε το κλουβί στην κουζίνα ή την τουαλέτα λόγω υδρατμών, απότομων αυξομειώσεων της θερμοκρασίας στην πρώτη περίπτωση και λόγω υδρατμών, οσμών καλλυντικών, απορρυπαντικών στη δεύτερη. Η θερμοκρασία του χώρου που φιλοξενείται το πτηνό, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ χαμηλή, ούτε πολύ υψηλή. Σε περίπτωση χαμηλής θερμοκρασίας, εφοδιάστε το πουλάκι με λιπαρούς σπόρους ενώ στην περίπτωση ζέστης, δώστε του τη δυνατότητα να κάνει μπάνιο ή ψεκάστε το με λίγο νερό μερικές φορές την ημέρα. Να ξέρετε ότι τα πουλάκια πρέπει να κοιμούνται από τη δύση ως την ανατολή του ηλίου, επομένως δεν πρέπει να τα ενοχλούμε, ούτε να βρίσκονται σε θορυβώδες περιβάλλον. Επίσης, το κλουβάκι δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε καλοριφέρ ή κλιματιστικό. Για να μειώσετε το αίσθημα κατωτερότητας που μπορεί να νιώθει το πουλί, μη βάλετε το κλουβί στο έδαφος όπου θα σας βλέπει συνεχώς από χαμηλά. Σαν τελευταία συμβουλή, κρατήστε το κλουβί μακριά από χώρο καπνιστών, αφού ο καπνός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό του ζώου μας.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΛΟΥΒΙΟΥ
Απαραίτητα αξεσουάρ σε ένα κλουβί πέρα από τις ταΐστρες και την ποτίστρα είναι οι δύο -τουλάχιστον- πατήθρες. Μην “παραγεμίζετε” το κλουβί γιατί περιορίζεται ο χώρος που θα έχει το πουλάκι για να κινηθεί. Οι πατήθρες πρέπει να πλένονται συχνά καθώς εκεί καθαρίζουν το ράμφος τους τα πουλιά και πατάνε. Σε περίπτωση που επιλέξετε ξύλινες πατήθρες, να ξέρετε πως θα χρειαστεί πιο συχνό καθάρισμα. Στον πάτο του κλουβιού επιλέγουμε άμμο για πουλιά, που απορροφά τις οσμές. Δε βάζουμε εφημερίδα γιατί το χαρτί της εφημερίδας με το μελάνι μπορεί να βλάψει τα πουλιά, τα οποία θα επιχειρήσουν σίγουρα να το δαγκώσουν και να το φάνε.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ;
Εκτός από την τροφή για πουλιά που υπάρχει στο εμπόριο, για την ευζωία του ζώου θα πρέπει να δίνεται ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Σχεδόν όλα τα φρούτα επιτρέπεται να δίνουμε στα πτηνά, με μοναδική εξαίρεση το αβοκάντο που είναι τοξικό. Εσπεριδοειδή όπως μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ θα πρέπει να δίνονται με…μέτρο γιατί είναι όξινα.
Μεγάλη ποικιλία λαχανικών μπορεί να δράσει ευεργετικά στην υγεία των πτηνών. Κάποια από αυτά είναι το σπανάκι, η πικραλίδα, η ρόκα, οι ζοχοί, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το καρότο.
Εξίσου καλές τροφές για τα πουλιά θεωρούνται ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το κολοκύθι, η γλυκοπατάτα, η ντομάτα, ο κόλιαντρος, το λάχανο, το καλαμπόκι, τα ροδάκινα αλλά και το καρπούζι.
Φυσικά αποφεύγουμε να δίνουμε στα πτηνά οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, κακάο ή αλκοόλ.