Κορωνοϊός και ζώα – Μεταδίδεται ο ιός;
Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, ανά τον κόσμο πλήττοντας βαθύτατα και την Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος ιός έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας καταγράφοντας αρκετά κρούσματα αλλά και νεκρούς. Τη στιγμή, λοιπόν, που προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και όλους αυτούς που αγαπάμε, προκύπτουν ερωτήματα. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων αναρωτιούνται εάν ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από ζώο σε άνθρωπο ή από άνθρωπο σε ζώο.
Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να συμφωνεί ότι τα ζώα δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στον άνθρωπο ενώ οι πιθανότητες να τον μεταδώσει ο άνθρωπος σε ένα ζώο είναι λίγες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθιστά σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα κινδυνεύουν από τον συγκεκριμένο ιό. Οι κορωνοϊοί είναι πολλοί και διαφορετικοί σε αρκετά είδη ζώων αλλά κανείς από αυτούς δεν μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.
Με την παραπάνω άποψη φαίνεται να συμφωνεί και ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζει, το κάθε είδος ζώου έχει το δικό του είδος κορωνοϊού και κανένα από αυτά δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο “φραγμός του ζωικού βασιλείου” προβλέπει ότι πολύ δύσκολα μπορεί ένας ιός να μεταδοθεί από ένα είδος ζώου σε ένα άλλο. Τουτέστιν, ούτε ο άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον ιό στα ζώα, ούτε το αντίστροφο.
Ερωτήματα όμως ξεκίνησαν να “γεννιούνται” όταν 2 σκύλοι στο Χονγκ Κονγκ διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Στην περίπτωση του πρώτου σκύλου, το 17χρονο ζώο νόσησε από κορωνοϊό και είχε τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα. Ίσως όμως ο σκύλος να μολύνθηκε από μολυσμένη επιφάνεια και όχι απαραίτητα από μολυσμένο άνθρωπο, παρόλο που κανένα σενάριο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε.
Δείγματα DNA του σκύλου βρέθηκαν “ασθενώς θετικά” στον κορωνοϊό, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αιτία της μόλυνσης. Λίγες μέρες αφότου επέστρεψε από την καραντίνα, ο σκύλος απεβίωσε, χωρίς να γνωρίζουμε τα αίτια αφού η ιδιοκτήτριά του αρνήθηκε να τον παραδώσει για νεκροψία. Η επιστημονική κοινότητα παρουσιάζεται, ωστόσο, βέβαιη ότι ο θάνατος του σκύλου δεν προήλθε από τον κορωνοϊό.
Το δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού σε σκύλο εντοπίστηκε και πάλι στο Χονγκ Κονγκ στις 20 Μαρτίου 2020 και ο συγκεκριμένος σκύλος έχει τεθεί σε καραντίνα.
Η Γαλλική Οργάνωση Υγείας “Anses” είναι ξεκάθαρη. Όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει καμμία απόδειξη ότι τα ζώα μεταδίδουν τον κορωνοϊό στον άνθρωπο ενώ από τον άνθρωπο υπάρχουν μεν πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός σε ζώο αλλά είναι λίγες. Την άποψή της στηρίζει και στο γεγονός ότι από όλους τους ιούς που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με εκείνη του κορωνοϊού, ποτέ κανένας δεν έχει προσβάλλει κάποιο κατοικίδιο ζώο.
Η “Anses” απαντά στις πιθανότητες να διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό κάποιο ζώο (και επομένως στα δύο κρούσματα του Χονγκ Κονγκ) λέγοντας πως η μόλυνση μπορεί να είναι παθητική, δηλαδή να ζει ο ιός στο ζώο αλλά να μην πολλαπλασιάζεται (και να μην το προσβάλλει συνεπώς).
Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μετατραπεί το ζώο σε επιφάνεια και να μεταδώσει έτσι τον ιό. Εάν κάποιος που έχει μολυνθεί, έρθει σε επαφή με το κατοικίδιό μας και εκτοξεύσει σταγονίδια (με βήχα, φτάρνισμα ή με άλλο τρόπο) πάνω του και εμείς στη συνέχεια ακουμπήσουμε το ζώο μας, υπάρχουν πιθανότητες να “κολλήσουμε”.
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ “ΚΟΛΛΗΣΕΙ” ΤΟ ΖΩΑΚΙ ΜΟΥ;
Εφόσον σίγουροι δεν μπορούμε να είμαστε (ακόμα) για τη μετάδοση του κορωνοϊού ανάμεσα σε άνθρωπο και ζώο, καλό είναι να ακολουθήσουμε κάποια μέτρα, για να προστατεύσουμε τόσο εμάς, όσο και το ζωάκι μας εφόσον έχει κάποιος διαγνωστεί με κορωνοϊό.
Πρώτον, εάν νοσούμε από τον COVID-19, θα ήταν προτιμότερο να περιορίσουμε την επαφή μας με τα ζωάκια μας. Αν είναι δυνατόν να τα φροντίζει κάποιος άλλος για όσο διάστημα είμαστε εμείς κλινήρεις. Καλύτερα να αποφύγετε τα παιχνίδια, τα χάδια και καλό θα ήταν να μην ταΐζετε, ούτε να καθαρίζετε το ζώο εσείς.
Εάν όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να το φροντίσει κάποιος άλλος, πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε επαφή με το ζώο αλλά και πριν του βάλετε φαγητό ή νερό. Μπορείτε, επίσης, να φορέσετε μάσκα για να νιώθετε σίγουροι και ασφαλείς ότι δε θα “κολλήσετε” τον φιλαράκο σας.