Φέρνοντας το κουτάβι στο σπίτι
Σίγουρα την πρώτη μέρα που θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι σας θα διακατέχεστε από έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ορισμένα πράγματα, τα οποία θα αναφέρουμε εκτενώς.
ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Εάν παραλάβετε το κουτάβι με το αυτοκίνητο η διαδρομή είναι μεγάλη (άνω της μισής ώρας) καλό θα ήταν να κάνατε μια στάση, επιτρέποντας στο ζωάκι να ξεκουραστεί έχοντάς το ΠΑΝΤΑ με το λουράκι. Κατά τη διαδρομή είναι πιθανό να πάθει ναυτία το σκυλάκι, οπότε έχετε μαζί σας μια πετσέτα για παν ενδεχόμενο.
ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Μόλις φτάσετε στο σπίτι, δώστε την ευκαιρία στο κουτάβι να πλησιάσει την “τουαλέτα” που σχεδιάζετε να χρησιμοποιεί το πρώτο διάστημα. Δείξτε του τα μπωλ του ώστε να ξέρει πού θα τα βρίσκει κάθε φορά. Καταλαβαίνω ότι νιώθετε ενθουσιασμένοι, όπως όλοι μας όταν αποκτήσαμε σκυλάκι αλλά προσπαθήστε να μην το “κυνηγάτε” και αφήστε το να εξερευνήσει μόνο του τον νέο χώρο. Εάν διαθέτετε κάτι από τον χώρο που βρισκόταν ο σκύλος (π.χ. Μια κουβέρτα, μια πετσέτα) βάλτε την στο κρεβατάκι του. Οι οικείες μυρωδιές θα το ηρεμήσουν και θα το βοηθήσουν να κοιμηθεί ήρεμα.
ΚΟΥΤΑΒΙΑ & ΠΑΙΔΙΑ
Εάν έχετε παιδιά, πρέπει να τους εξηγήσετε ότι ο σκύλος είναι ζωντανός οργανισμός και δεν είναι παιχνίδι. Τα παιδιά δεν πρέπει να σέρνουν το κουτάβι από εδώ κι από ‘κει, να το φωνάζουν διαρκώς, να του δίνουν λιχουδιές και γενικώς να το ενοχλούν. Καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να πειράζουν τον σκύλο όταν εκείνος κοιμάται ή τρώει. Τα κουτάβια που ενοχλούνται διαρκώς γίνονται επιθετικά και νευρικά σκυλιά. Καλά τα χάδια, αλλά δεν είναι για όλη την ώρα.
ΚΟΥΤΑΒΙ & ΑΛΛΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Σε περίπτωση που έχετε κι άλλα κατοικίδια στο σπίτι, φέρτε το κουτάβι σε επαφή μαζί τους όσο πιο νωρίς γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο το κουτάβι θα εξοικειωθεί με τα άλλα ζώα, θα μεγαλώνουν μαζί και θα τα θεωρεί φίλους του.
Εάν έχετε κι άλλο σκύλο, φροντίστε να μη νιώσει ο σκύλος που ήδη έχετε, ανασφάλεια με την άφιξη του νέου μέλους. Όταν είναι μαζί τα δύο σκυλιά, ασχοληθείτε με τον μεγάλο σας σκύλο και μην επικεντρώνεστε στο κουτάβι. Δώστε την τροφή του μεγάλου σκύλου πριν ταΐσετε το κουτάβι και εφαρμόστε κανονικά τη ρουτίνα του (το παιχνίδι, τις βόλτες, τις λιχουδιές κτλ). Έχετέ του ένα μέρος να ξεκουράζεται χωρίς να ενοχλείται συνεχώς από το κουτάβι.
Εάν έχετε γάτα, φροντίστε κανένα από τα δυο ζώα να μην νιώσει φόβο ή ανασφάλεια. Αφήστε τη γάτα να πλησιάσει το κουτάβι όσο εκείνο κοιμάται αλλά πάντα υπό παρακολούθηση. Πλησιάστε το κουτάβι στη γάτα κρατώντας το στα χέρια και ηρεμώντας το με χάδια. Σταδιακά θα αυξάνετε τον χρόνο που θα έρχονται σε επαφή τα ζώα.
Εάν έχετε κουνέλι, αφήστε το κουταβάκι να μυρίσει το κλουβί, να κοιτάξει μέσα αλλά μην αφήσετε το κουνέλι έξω. Βάλτε το κουνέλι σε ένα ασφαλές μέρος κι αφήστε το κουτάβι να μυρίσει το άδειο κλουβί. Μετά αφήστε τον σκύλο να παρατηρεί το κουνέλι που θα είναι μέσα στο κλουβί κι όταν είναι ήσυχος ανταμείψτε τον με μια λιχουδιά. Όταν δείτε ότι το κουνέλι δεν ενοχλείται από την παρουσία του κουταβιού και το κουτάβι δεν είναι ανήσυχο, μπορείτε να αφήσετε το κουτάβι να μυρίσει το κουνέλι κρατώντας τα και τα δυο καλά όμως!
Η ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ
Η πρώτη νύχτα συνήθως δεν είναι ευχάριστη εμπειρία για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Το κουτάβι βρίσκεται σε ένα ξένο τελείως περιβάλλον κι έχει (πιθανώς) αποχωριστεί τα αδέρφια του και τη μητέρα του. Αρκετές φορές, το κουτάβι μπορεί να γαβγίζει, να κλαίει αλλά το καλύτερο (όσο σκληρό κι αν ακούγεται) είναι να το αγνοήσετε. Γιατί αν υποκύψετε τότε θα το εκλάβει σαν αδυναμία και κάθε φορά που σας χρειάζεται θα κάνει το ίδιο. Τοποθετήστε το σκυλάκι σε ένα ζεστό μέρος (με την κουβερτούλα του) και αφήστε το να κοιμηθεί.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεστε το κρεβατάκι του. Το μέρος όπου θα κοιμάται. Ο σκύλος θα πρέπει να έχει τον προσωπικό του χώρο και να μην κοιμάται μαζί σας ώστε να καταλάβει ότι δεν είστε το ίδιο! Μην του επιτρέπετε να ανεβαίνει στο κρεβάτι σας. Αν το κάνετε όμως, δεν μπορείτε μετά από κάποιες μέρες να το επιπλήττετε αν έρχεται στο κρεβάτι σας γιατί τότε το σκυλί θα μπερδευτεί. Μπορείτε να στρώσετε μια κουβερτούλα στο κρεβατάκι του, το οποίο καλό είναι να πλένεται τακτικά, όπως και οι κουβέρτες. Γι’ αυτό αγοράστε πάνω από μία κουβέρτες. Αποφύγετε τις βαμβακερές ώστε να μην μπλέκονται οι τρίχες του σκύλου.
Δεύτερο βασικό είναι το κλουβί μεταφοράς, το οποίο θα το έχετε σε περίπτωση που θέλετε να ταξιδέψετε με τον σκύλο σας. Είναι απαραίτητο όταν θέλετε να ταξιδέψετε ειδικά με το τρένο, ή το λεωφορείο. Ακόμη και στο ταξίδι με το αυτοκίνητο, το σκυλάκι μπορεί να ζαλιστεί εκτός κλουβιού ή να είναι υπερκινητικό.
Φυσικά, θα πρέπει να αγοράσετε τουλάχιστον ένα λουρί κι ένα κολάρο για τη βόλτα του σκύλου. Μην αγοράσετε ένα κολάρο ώστε να μεγαλώσει με αυτό ο σκύλος. Πρέπει να εφαρμόζει καλά στον λαιμό ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Ακόμη καλύτερη επιλογή είναι τα σαμαράκια καθώς δεν ενοχλεί στον λαιμό και καλύπτει όλο το σώμα του σκύλου.
Απαραίτητα, όπως καταλαβαίνουμε, είναι και τα μπωλ φαγητού-νερού. Πρέπει να είναι μεγάλα για να μην πέφτουν έξω το φαγητό και το νερό του σκύλου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία για πιατάκια, από πλαστικά, μέχρι ανοξείδωτα ατσάλινα και πήλινα. Προτιμήστε τα μπωλάκια που διαθέτουν και βάση για να μην μετακινούνται όταν ο φιλαράκος σας γευματίζει.
Μην ξεχνάτε τα αντικείμενα που υπάρχουν για μάσημα (ειδικά σχεδιασμένα κόκκαλα), τα οποία λειτουργούν ως κέρασμα για τους ενήλικους σκύλους, αλλά και αποφεύγεται η πλήξη του σκύλου. Ωστόσο, πρέπει πάντοτε να είστε παρόντες κατά τη διάρκεια που ο σκύλος μασουλάει ένα κόκκαλο. Το κόκκαλο θα βοηθήσει τον σκύλο να εκτονωθεί και να μην ξεσπά στα έπιπλα του σπιτιού σας, στα παπούτσια σας ή στα ρούχα σας. Εξίσου σημαντικό είναι να αγοράσετε κάποια παιχνιδάκια για τον σκύλο σας. Εκτός από το να εκτονώνεται, θα βοηθήσουν τα δόντια του ώστε να μη σχηματιστεί πλάκα και άλλα οδοντικά προβλήματα.